طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری؛ مجلس به نامزدی فرماندهان عالیرتبه نظامی رای داد
«نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی قانون انتخابات ریاست جمهوری در ایران، با پیشنهاد حذف یکی از بندهای قانون انتخابات که شرایط داوطلبان را مشخص میکند، مخالفت کردند.»
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس که تاکنون تمام تلاشهایش برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری شکست خورده، به عنوانی یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات ۱۴۰۰ معرفی شده.
بر اساس یکی از بندهای قانون انتخابات که شرایط داوطلبان را مشخص میکند "فرماندهان عالی نیروهای مسلح با درجه سرلشگری و بالاتر" میتوانند داوطلب ریاست جمهوری شوند.
به گزارش ایرانا غلامرضا نوری قزلجه، نماینده بستان آباد در مجلس، پیشنهاد کرده بود که "با بند خ و حضور نظامیان در انتخابات ریاست جمهوری مخالفم و تقاضای حذف این بند را دارم. چرا به درجه سرلشکری بسنده شده است. در کشور به تعداد انگشتان دست، افرادی داریم که درجه سرلشکری دارند چرا درجه سرتیپ و سرهنگی نمیتوانند مدیریت اداره کشور را در دست بگیرند. این طرح محدودیت است."
آقای نوری قزلجه البته در ادامه سخنان خود در این خصوص در عین حال گفت که آیتالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، با حضور نظامیان در جریانات سیاسی مخالف بوده است.
بر اساس گزارشها از ایران موافقان این پیشنهاد همچنین در دفاع از آن گفتند که فرماندهان نظامی و انتظامی امکاناتی دارند که در اختیار دیگران نیست و حضور آنها را مغایر اصلی از قانون اساسی درباره "رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه" عنوان کردند.
اما مخالفان چنین اقدامی را مغایر اصل دیگری از قانون اساسی خواندند که میگوید "همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند."
در نهایت نمایندگان با ۲۰۷ رای مخالف، ۲۵ رای موافق و ۵ رای ممتنع این پیشنهاد را رد کردند.
«نظامیان و "گرم کردن تنور انتخابات"»
موضوع حضور نظامیان در انتخابات ریاست جمهوری از چند ماه پیش و با بالا گرفتن گمانهزنیها درباره احتمال نامزدی فرماندهان فعلی و پیشین سپاه پاسداران در انتخابات ۱۴۰۰ خبرساز شد.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس که تاکنون تمام تلاشهایش برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری شکست خورده، یکی از نامزدهای احتمالی اصولگرایان است که در طول دوران نظامیگری خود فرماندهی نیروی هوایی سپاه، قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا و نیروی انتظامی را بر عهده داشته است.
بسیاری از منتقدان اصلاح قانون انتخابات میگویند در جریان بررسی مجلس از هیچ تلاشی برای هموار کردن راه نامزدی آقای قالیباف و شمار دیگری از نامزدهای احتمالی اصولگرایان برای انتخابات سال ۱۴۰۰ فروگذار نشده است.
چندی پیش سرتیپ حسین دهقان، مشاور نظامی آیتالله خامنهای هم آمادگی خود را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد. این فرمانده سپاه و وزیر دفاع پیشین ایران اولین فردی بود که به صورت علنی از نامزدی خود سخن گفت.
چهره نظامی دیگری که نامش در گمانهزنیها برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده سعید محمد، فرمانده ۵۲ ساله قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا است.
اسماعیل کوثری، مشاور فرمانده کل سپاه، پیشتر از امکان ریاستجمهوری فرماندهان این نیرو دفاع کرده و گفته بود نباید با استفاده از واژه نظامی "مردم را ترساند".
هر چند که گروهی از منتقدان و مخالفان حکومت جمهوری اسلامی میگویند مطرح کردن نام فرماندهان نظامی ترفندی برای جلب توجه رایدهندگان و "داغ کردن تنور انتخابات" است.
وضعیت نابسامان اقتصادی و تشدید ناامیدی از عملکرد گروهها و احزاب سیاسی در ایران باعث نگرانی جدی هواداران نظام درباره مشارکت مردم در انتخابات ۱۴۰۰ شده است.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران قرار است در خرداد سال آینده برگزار شود.
«چه کسانی می توانند نامزد ریاست جمهوری شوند؟»
ماده یک طرح اصلاح قانون انتخابات که امروز یکشنبه ۳۰ آذر به تصویب نمایندگان مجلس رسید، تغییراتی قابل توجه در "شرایط اختصاصی و عمومی " واجدان شرایط برای نامزدی ریاست جمهوری ایجاد کرد.
از جمله تغییرات خبرساز افزودن شرط نداشتن سابقه "تابعیت و اقامت یا مجوز کارت سبز (گرین کارت) کشورهای دیگر در گذشته و حال" بود.
تعیین شرط سنی هم از جمله موارد جنجالی دیگر بود که انتقادات زیادی به دنبال داشت. بر اساس مصوبه تازه "حداقل سن ۴۰ سال تمام و حداکثر سن ۷۰ سال تمام در هنگام ثبت نام" تعیین شده است.
بنابر مصوبه مجلس اعضای مجمع تشخیص و شورای عالی امنیت ملی هم میتوانند نامزد انتخابات ریاست جمهوری شوند. در طرح اولیه تنها دبیر شورای عالی امنیتی ملی و دبیر مجمع واجد شرایط بودند.
نقل از بی بی سی فارسی