ظریف میگوید 'لشکر فاطمیون' میتواند در مقابله با داعش 'کمکی' برای دولت افغانستان باشد
یی بی سی: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با شبکه تلویزیونی طلوع نیوز افغانستان گفت افغانهایی که در کشور سوریه جنگیدهاند، بهترین نیروهایی هستند که اگر دولت افغانستان تمایل داشته باشد، میتواند از این نیروها، برای مبارزه با داعش، و حفظ امنیت افغانستان استفاده کند.
به گفته وزیر خارجه ایران، "این نیروها، با سابقهی رزم با تروریستان و داعش میتوانند کمکی به دولت افغانستان باشند".
وزیر خارجه ایران افزود:" این تصمیم دولت افغانستان است. باید تحت فرماندهی دولت افغانستان، در افغانستان مقابله کنند. کما اینکه تمام کسانی که در سوریه با داعش جنگیدهاند، تحت فرماندهی واحد دولت سوریه بودهاند. ما هم تحت فرماندهی دولت سوریه کمک میکردیم."
او در ادامه گفت: ما معتقد به تمامیت ارضی و حاکمیت ارضی دولتها و حکومتها هستیم. در افغانستان تحت حاکمیت و فرماندهی دولت افغانستان ما آمادگی داریم کمک کنیم."
دولت افغانستان تا کنون در این مورد واکنشی نشان نداده است.
بنابر اعلام وزارت خارجه آمریکا، ایران سپاه لشکر فاطمیون متشکل از "شیعیان افغانستان و تیپ زینبیون متشکل از شیعیان پاکستانی" را برای حضور در درگیریهای منطقهای به ویژه در سوریه به وجود آورده است. دولت آمریکا هر دو گروه را در سال ۲۰۱۹ میلادی تحریم کرده است.
آقای ظریف در گفتگویی با شبکه تلویزیونی طلوع نیوز افغانستان، با اشاره به حضور افغانها در لشکر فاطمیون و جنگ سوریه گفته که " برادران ما به آنجا بهصورت داوطلب رفتند. کما از عراق رفتند، کما از جاهای دیگر."
نوامبر امسال وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی اعلام کرد که شمار افراد لشکر فاطمیون بین ۱۰ تا ۱۲ هزار سرباز رسیده و افزوده که یک مقام لشکر فاطمیون در ایران در ژانویه سال ۲۰۱۸ گفته بود که بیش از ۲ هزار شبه نظامی در سوریه کشته شدهاند
نوامبر امسال وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی اعلام کرد که شمار افراد لشکر فاطمیون بین ۱۰ تا ۱۲ هزار سرباز رسیده و افزوده که یک مقام لشکر فاطمیون در ایران در ژانویه سال ۲۰۱۸ گفته بود که بیش از ۲ هزار شبه نظامی در سوریه کشته شدهاند
به گفته محمدجواد ظریف، "خیلی از این افراد مهاجر نبودند و از داخل ایران به سوریه اعزام نشدند بلکه از خود افغانستان آمدند رفتند آنجا. کما این که ممکن است از جاهای دیگر هم رفته باشند".
او گفت که این افراد بهخاطر اعتقادات خودشان رفتند و ایران کسی را به سوریه نمیفرستد. او در عین حال تایید کرد که ایران به این نیروها در جنگ سوریه کمک کرده چون به گفته وی، این نبرد برای سرکوب گروه داعش بوده که "دشمن مشترک همهی ما است."
او گفت:" اینها که رفتند سوریه، در سوریه برای مبارزه با داعش پیوستند به نیروهای مبارزه با داعش. ما هم بدون هیچ رودروایستی از نیروهای مقاوم در برابر تروریسم، در برابر افراطگرایی حمایت کردیم."
او آمار مشخصی از افغانهای که در نبرد سوریه علیه داعش جنگیدهاند ارایه نکرد اما گفت که حضور پنج هزار نفر را من شنیدم که ممکن است حالا کمتر از دو هزار نفرشان در سوریه باشند.
نوامبر امسال وزارت خارجه آمریکا با انتشار گزارشی اعلام کرد که شمار افراد لشکر فاطمیون بین ۱۰ تا ۱۲ هزار سرباز رسیده و افزوده که یک مقام لشکر فاطمیون در ایران در ژانویه سال ۲۰۱۸ گفته بود که بیش از ۲ هزار شبه نظامی در سوریه کشته شدهاند.
این نهاد افزوده که در سال ۲۰۱۸دیده بان حقوق بشر به کارگیری کودکان سرباز در لشکر فاطمیون را توسط ایران ثبت و محکوم کرد و از شواهد مبنی بر مرگ افغانهای ۱۴ ساله در جنگ سوریه پرده برداشت.
اما وزیر خارجه ایران در مورد تلفات این نیروها جزئیات دقیقی نداد و گفت:"ما به خانوادههای آنها امتیازاتی میدهیم. خانوادههای افرادی که شهید میشوند، در افغانستان، برای ایدهیشان، برای آرمانشان، ما خانوادههای آنها را تحت پوشش میگیریم."
وزیر خارجه ایران همچنین گفت "حالا که جنگ از اماکن متبرکه در سوریه رفع شده، بسیاری از این افراد برگشتهاند، خیلیهایشان مشغول زندگی عادی هستند، و ممکن است در ایران و یا جایی دیگر زندگی و کار میکنند".
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که آیا پروژه فاطمیون متوقف است؛ گفت:"ما کسانی را که با داعش و با افراط در سوریه مقابله کردند، برای اینکه مجبور نباشند در کابل و در قندهار با داعش مقابله کنند، در تهران و همدان و کرمانشاه یا در بغداد و کربلا و نجف مقابله کنند از آنها حمایت کردیم. اگر لازم باشد بازهم حمایت میکنیم. اما امروز آن خطر در حال رفعشدن است که هنوز کاملا رفع نشده است. دولت افغانستان کاملا آگاهی دارد که ما کاملا آمادگی داریم که هر کمکی به دولت افغانستان برای استفاده از نیروهای افغانستانی در اردوی ملی افغانستان، در مقابله با تروریسم تحت فرماندهی دولت افغانستان داشته باشد."
بهار امسال تبلیغاتی در شماری از تلویزیونهای افغانستان منتشر شد که پرچم لشکر فاطمیون را در کنار پرچم گروه موسوم به دولت اسلامی(داعش) نشان داده و هر دو به یک اندازه برای امنیت افغانستان تهدید جلوه داده میشد.
در این اعلان تلویزیونی گفته میشد که "همسایگان ما برای افغانستان اهمیت قایل نمیشوند و آنها ما را نابود میکنند، فریاد مردم ما تا زمانی که تاثیر مخرب همسایههای ما ادامه داشته باشد، متوقف نخواهد شد."
بیبیسی در آن زمان با منابعی در دولت افغانستان درباره مرجعی که این اعلان را به رسانهها داده، صحبت کرد. این منابع گفته بودند که این اعلانها از طرف دولت افغانستان به رسانهها داده نشده است. بلکه نهادهای خارج از دولت افغانستان این تبلیغات را تهیه و برای "نشر در بدل پول" به رسانهها میدهند.
لشکر فاطمیون چه کسانی هستند؟
وزارت خارجه آمریکا گفته که ایران لشکر فاطمیون و تیپ زینبیون را برای نفوذ به خارج ایجاد کرده است
در پژوهشی که 'انستیتوی مطالعات خاورمیانه' در واشنگتن در سال ۱۳۹۷ منتشر کرد. به بررسی خاستگاه و گسترش لشکر فاطمیون و نقش آن در جنگ داخلی سوریه پرداخته بود.
این لشکر به عنوان بخشی از نیروهای حمایتی ایران از ارتش بشار اسد سالها در سوریه جنگیده؛ جنگی که در آن صدها هزار غیرنظامی کشته شدند و ارتش سوریه مسئول بخشی از کشته ها به شمار میرود.
در این گزارش آمده که لشکر فاطمیون در سال ۱۳۹۴ از ادغام نیروهای تیپ ابوذر در زمان جنگ ایران و عراق و نیروهای مجاهدین افغانستان زیر نظر سپاه ایران شکل گرفت.
دراین گزارش به مطلب روزنامه کیهان چاپ تهران در مورد نحوه شکلگیری گروه فاطمیون اشاره شده است. روزنامه کیهان منشاء گروه فاطمیون را "لشکر کوچک و در نوسان داوطلبانی" عنوان کرده که از آنها به نام "سپاه محمد" یاد شده است. این سپاه در جنگ ایران و عراق جنگیده است و بعدا در دهه ۱۹۹۰ برای مبارزه با گروه طالبان به افغانستان بازگشته اما براساس گزارش کیهان، بعدا مجبور شده که منحل شود.
در گزارش مرکز مطالعات خاورمیانه به نقل از روزنامه کیهان آمده است که علت انحلال این گروه، ترس از پیگرد دولت جدید افغانستان و حامیان ائتلاف تحت رهبری آمریکا بوده است. این جنگجویان بعدا در شهر مشهد ایران گردهم میآیند و با فرماندهی علیرضا توسلی برای "دفاع از حرم بیبی زینب" در دمشق به سوریه فرستاده شدند.
در گزارش مرکز مطالعات خاورمیانه به نقل از محمد حسن حسینی، یکی از فرماندهان فاطمیون که بعدها کشته شد، شمار مجموع لشکر فاطمیون به طور "واقعبینانه بین ۱۲ تا ۱۴ هزار جنگجو" خوانده شده بود.
در سال ۱۳۹۶ ریاست جمهوری افغانستان ضمن تاکید بر عدم استفاده از "احساسات و ناگزیریهای" مهاجران افغان در کشورهای همسایه، تلویحا خواهان منحل کردن لشکر فاطمیون شده بود